Ако една Арена Армеец е застинала в блатото на неосъществен подземен паркинг, на липсата на ескалатори от нивото на улицата до трите нива на арената, на тапите при пешеходно излизане от залата към бул. „Цариградско шосе“, на тапите на излизане с автомобил от смешния малък надземен паркинг, на очакванията за бъдеща спирка на трета метро линия, защото транспортната ѝ интеграция до момента (трагично) се свежда до два тролея, подчинени на ежедневните градски задръствания, на изключително смотания си мениджмънт по време на събития, който единствено може да опъва ленти „Не минавай“ да
заключва врати, на супер „тайната“ подялба на отсрещните имоти, принадлежащи до неотдавна на военните и бъдещото застрояване, то собственикът на О2 Arena в Лондон развива съоръжението си така, че да привлича все повече съвременни посетители, че да е концертна зала №1 в света, че да е №2 тенис зала в света (по капацитет[1]), а на това отгоре и желаещи да живеят в North Greenwich, който освен това бижу има до себе си парка Greenwich, приютил кралската обсерватория и е в непосредствена близост до финансовото сити на Лондон (отсреща на река Темза).

Нека първо споменем как се е появила залата. На 31.12.1999 във връзка с настъпващото начало на новото хилядолетие на това място е изградена огромна куполна шатра – Millennium Dome под която през цялата 2000 година се провеждат различни атракции и изложения под общото наименование Millennium Experience. Повече за това преживяване можете да намерите тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Dome#Millennium_Experience. През 2003 г. започва строежът на О2 Arena, който е завършен през 2007 г. Заради невъзможността да бъдат използвани кранове, покривът на арената е изработен на земята, а след това е повдигнат до мястото си.

С капацитет от 20 хил. души О2 Arena е втората по големина в обединеното кралство след тази в Манчестър – и по функционалност на настилките, и по възможност за разместване на местата за сядане прилича на нея. Наречена е на главния си спонсор – телекомуникационния оператор О2 – подразделение на испанската Telefonica.

Собственик на цялото съоръжение е държавната агенция Homes and Community пряко подчинена на Министерството на жилищното строителство, общините и регионалното управление. Моля? Я пак… Ако сте били там на живо без значение дали има събитие или не, никога няма да предположите (с българския си акъл), че това нещо е построено от държавата и е държавна структура, ама никога. Ето и сайтът на тази агенция: https://www.gov.uk/government/organisations/homes-england.

Какво са направили онези хорица от 2007 г. насам?

Първо, цялата О2 Arena е опасана на две нива с магазини, заведения и Outlet Mall (това е изградено през последните три години). Има боулинг зала, кино с 11 зали.

Второ, пак през последните години в комплекса бяха изградени още няколко концертни зали за по-малки по мащаб представления.

Трето, комплексът е интегриран във въздушната (Emirates), речната, железопътната, автобусната и автомобилната (два тунела под реката) инфраструктури по начин, по-който да се чудиш как точно ти се иска да достигнеш до О2. Трето, нова вълна съвременни жилищни сгради е на приключване (първата е приключила през 2016 г.).

Четвърто, комплексът разполага с 4 надземни паркинга, чийто капацитет отговаря на онова, което може и се изсипва редовно в О2.

Пето, през последната една година беше построена като яка покрита връзка (дизайнерски навес), свързваща изхода на спирката на метрото и автобусите с входа на самия комплекс. Само мога да се досещам, че освен удобство (между метрото и залата да не те вали) в бъдеще е вероятно по тази яка да изникнат още някакви услуги за забавление или търговски обекти.

Шесто, О2 арена има способността и капацитета да привлича както концерти и спортни състезания, така и изложения, пътуващи изложби, музейни сбирки и всякакви атракции. Безспорното бижу за 2019 е гостуването на музея на ABBA (от 06.12.2019), който ще бъде там 6 месеца. Страхотно преживяване преди концерт, след шопинг или просто разхождайки се в О2. Оригиналните аксесоари и албуми са прекрасен финал на разходката из времето с ABBA. Безценно!

Излишно е да ви споменавам, че това е район покрай Темза – North Greenwich, който до построяването на Millennium Dome е бил подобен на този около Арена Армеец (демек нищо), но с мисъл, перспектива, изграждане на инфраструктура, подкрепа (а не корупция) и здравословна връзка с частната инициатива за 20 години се е превърнал в идеалния съсед, забавление, гордост, предпочитано място и спалня на множество хора. Изобщо не слушайте дрънканиците на популистите, които „отместиха“ финансовия център на Европа от Лондон в Дъблин и Амстердам. Идете да видите колко действащи крана има на Canary Wharf и наоколо (отсреща на другия бряг) и тогава да говорим дали „хищните“ инвеститори са губили вяра в бъдещето на Лондон като финансова столица (с изключение на валутните спекуланти – това им е работата).

Фандъкова трябва да отиде и да пита и Садик Кан, и Борис Джонсън (предишния кмет на Лондон), и кметовете преди тях как успяват от полу блата и изоставени докове да правят уникални за преживявания на хората места и да повишават стойността на имотите на собствениците (малки и крупни) няколко пъти за 20 години в условията на най-голямата финансова криза в света след тази от 1930 г.

Наскоро (12.12.2019) се състояха последните извънредни парламентарни избори във Великобритания, които успяха да съберат подкрепа за Брекзит. Предстои да видим какво ще се случи, но няма никакво значение кой от двата сценария ще се състои. Принципите и ценностите на либералната демокрация, частната собственост и инициатива ще са водещи за бъдещото развитие на Великобритания. Без значение дали с имперски уклон (дори и да загуби Шотландия и Северна Ирландия) или с лидерска роля в ЕС Обединеното кралство ще продължава да бъде сериозен център на тежестта и като гледам, инвеститорите „гласуват“ здраво за UK, а не за управници в държави, където се краде поголовно от ЕС и собствеността ти не е гарантирана.

(Забележка. През последните сто години Великобритания е била принудена да се оттегли от всички свои отвъд морски колонии. Въпросът е те оттеглили ли са се от Великобритания. Никога няма да се оттеглят. Така че дори формално независими бъдещите отцепници винаги ще са част от Общността.)

Снимки: Wikipedia, ATP, Emirates, Booking, Pixabay, Daily Record, Trainline, Getyourguide.com, rsh-p.com, civilserviceworld.com, theo2.co.uk, Alamy Stock Photo.